Saturday, November 20, 2010

T.A.Terfikir?? Perut punca segala penyakit

Views

Pernahkah anda diserang sakit perut tanpa sebab? Atau anda sering berasa tidak selesa di bahagian perut? Tidakkah anda terfikir kenapa dengan perut anda itu?? Awas! Ia mungkin pentanda awal kepada penyakit lain yang merbahaya kepada anda. Seperti mana Sabda Rasulullah s. a. w, maksudnya: "Perut manusia itu tempat segala penyakit, manakala pencegahan itu pokok dari segala pengubatan." (Riwayat ad-Dailami)

Al-Ma'idah dalam bahasa Arabnya bermaksud perut (ventrikulus) dan dalam bahasa Inggerisnya disebut stomach. Merupakan salah satu dari organ-organ pencernaan. Perut juga merupakan salah satu dari tempat atau sarang penyakit. Berikut punca kenapa boleh terjadinya penyakit disebabkan oleh perut;-


1. Cara pemakanan seharian yang tidak sistematik.

2. Terlalu berlebihan semasa makan.

3. Tidak berwaspada dengan makanan dan minuman yang dihinggapi serangga.

Sabda Rasululluh s. a. w, maksudnya: "Jika ada seekor lalat jatuh ke dalam tempat minuman yang akan kamu minum, maka celuplah keseluruhan tubuh lalat tersebut ke dalam minumanmu tadi kemudian angkatlah (buanglah) lalat tersebut. Kerana sesungguhnya pada salah satu sayapnya mengandung ubat dan pada sayap yang lainnya mengandung penyakit." (Riwayat Abu Hurairah)

4. Tidak cermat semasa meneliti isi kandungannya.

5. Kurang kesedaran dalam menjaga kebersihan diri.

Sabda Rasulullah s. a. w, maksudnya: "Bersiwaklah (menggosok gigilah) kamu semua, sebab bersiwaak (menggosok gigi) itu adalah membersihkan mulut dan Allah redha kepadanya. Setiap kali Jibril datang kepadaku, ia selalu berpesan untuk bersiwak
(menggosok gigi)." (Riwayat Ibnu Majah)

6. Kebiasaan memakan ubat tanpa nasihat doktor.

Oleh itu jagalah cara pemakanan anda, dapatlah anda menghindari dari segala penyakit yang berbentuk kronik ataupun sebaliknya. Amalan yang dilakukan oleh Nabi Muhammad s. a. w iaitu berpuasa merupakan sebaik-baik pencegahan dan pengubatan.

Sabda Rasulullah s. a. w, maksudnya: "Berpuasalah kamu, nescaya kamu menjadi sihat." (Riwayat Abu Hurairah)

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

5 comments:

 1. makanan memainkan peranan yg penting utk mengatasi sume 2 :)

  ReplyDelete
 2. setuju pendapat firdani..bersenam jangan lupa..perut itu kita pinjam dari Maha Pencipta je..Jaga elok2 amanah dariNya:)

  ReplyDelete
 3. saya baru elok dari sakit perut~mmg semuanya dari pemakanan yang salah~

  ReplyDelete
 4. alhamdullah..lepas ni jga pemakanan anda..kita sama menjaga pemakanan kita:)

  ReplyDelete
 5. tol tu...malaysia penuh ngan mknan..kalau tak tak kan la jadi ranking ke6 rakyat pling "sihat" + comel2 belake.. :)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...